2014 m. vasario 20 d., ketvirtadienis

Naujas sezonas - šviežia dešimtinė

Ne, šįkart čia ne apie litus, eurus ar kitą valiutą. Čia ir vėl kilometrai... Naujasis sezonas prasideda ir pirmieji 10 km jau nurisnoti!

Žinau, sakysite, gėda rodyti tokius skaičius. Panašiai ir jaučiuosi. Ir vis dėlto guodžiuosi, kad pagaliau susigriebiau, po trijų mėnesių miegojimo žiemos miegu pažadinau savyje tą meškiną ir jau keliskart išprašiau jį laukan porai ratų aplink parką. Taip ir susukau pirmąją šiųmetę dešimtinę. Tad tokia ta mano naujo sezono pradžia!
Beveik neabejoju, kad tas žiemiškas tingulys apėmė ne mane vieną. Kadangi savo kailiu įsitikinau, kaip sunku prisiversti pagaliau išbėgti, pasidalinsiu su Jumis pagrindiniais faktoriais, kurie geriausiai suveikė ieškant įkvėpimo ir motyvacijos. Galbūt tai pagelbės ir bent vienam iš Jūsų.


  1. Kolegų BLOG'iečių (tai tokie entuziastingai nusiteikę geros širdies ir miklių kojų žmogeliukai, kurie ne tik bėga, bet bėgdami dar ir rašo; svarbiausia, kad jiems kaskart pavyksta tai atlikti itin meistriškai) rašiniai apie ligšiolinius pasiekimus ir ne tik. Nuorodas į jų tinklaraščius matote šio puslapio dešiniajame stulpelyje. Tad smagaus ir aktyvaus naršymo, naujų atradimų ir skanių skaitinių!
  2. Svarstyklių rodmenys. Šventos Kalėdos ir po jų sekęs ilgas tarpušventis man, kaip tūlam statistiniam tautiečiui, vis dar neapsiėjo be galybės maisto, tad dabar pernelyg nesistebiu svarstyklių ekranėlyje vėl matydamas beveik tuos pačius skaičius, kokie mane gąsdindavo maždaug prieš metus.
  3. Sąžinės graužatis. Pasirodo, savyje nešioju dar kažkiek šio jausmo. Gruodį apturėjau porą fantastiškai smagių prasibėgimų: vienas jų - paklampojimas pajūriu nuo Šventosios iki Lietuvos-Latvijos sienos ir atgal, o antrasis - po Trakų rajono miškus Paluknio apylinkėse. Tačiau tai buvo viso labo vargani 16 km. Ir kuomet kalendoriuje ėmiau skaičiuoti savaites, o galiausiai ir mėnesius, kažkas ten viduje nebeatlaikė ir rėžė iš peties: "Arba tu pagaliau grįžk į doros kelią, arba pamiršk kas buvo gero pernai ir šiemet sėdėk sau ramus augindamas pilvą ir riebindamas kitas atitinkamas kūno dalis."
  4. (Išsyk atsiprašau kalbininkų ir kitų dorovės sergėtojų, bet žodis, kurį čia pavartosiu, mano galva, tiksliausiai apibūdina tai, ką noriu pasakyti) Šiknaspyris. Tai toks procesas, kai taikliai "užvažiuojama" tiesiai į pasturgalį su kilnia intencija - priversti bėgti. Iš pradžių prašiau tokios misijos imtis kažką iš bendraminčių bėgiojančių rašeivų, tačiau jie man patarė daugelio išbandytą ir dažnu atveju itin pasiteisinantį metodą - užsiregistruoti į bėgimą. Taip ir padariau! Balandžio 27-ąją mėginsiu įveikti gimtojo Kauno pusmaratonį drauge su gausia BLOG'iečių komanda. Nujaučiu, kad į finišą veikiausiai nurisnosiu paskutinis, tačiau bent jau žinosiu, kad dėl to esu kaltas tik aš pats.

Žinau, kad keli energijos ir polėkio nestokojantys bičiuliai šiemet nusiteikę kojomis įveikti 2014 kilometrų. Įspūdingas challenge'as! Mano pernykštis kilometražas - daugiau nei kuklus - vos 400 km. Būtų šaunu per šiuos metus nurisnoti bent tūkstantėlį. Tuomet gal ir aš nors kitąmet pasiryžčiau šturmuoti 2015 km ribą. Tiesa, kol dėliojau šį įrašą, mano naujojo sezono kilometražas ūgtelėjo nuo "dešimtinės" iki 15 km. Smulkmena, bet vis šis tas... Žiū, gal dar šiemet pasiryšiu ir savo svajonei - misteriui paratonui?

Ir pabaigai toks šūkis, kurį dar ketinu patobulinti, kad būtų lengviau artikuliuoti kur nors palei trasą per varžybas sirgaliams gerkles laidant: Jei sunku Tau lėkt bėgte, pabandyk bėgt ristele!

6 komentarai:

  1. Žiema daro savo, anksti temsta, kiek šalčiau, tad normalu, jog ir noras prapuola. Aš ir pats gruodžio pabaigą ir sausį kelis kartus pasimuliavau, tačiau dabar jau viskas. Sėkmės bėgiojant ir iki susimatymo Kauno pusmaratonyje ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, taip, Mindaugai, "iki pasimatymo"... Aš jau dabar galiu pasakyt, kiek mes ten matysimės - kur nors ties startu regėsiu Tave nutolstantį ir gal dar finiše manęs sulauksi atpūškuojančio, jei kantrybės turėsi ir kokį pusvalandį pastoviniuosi.
      Juokauju! ;)
      Žinoma, kad pasimatysim. Sėkmės ruošiantis ir iki greit!

      Panaikinti
  2. Prisikėlei!!! Patikėk, žinau, kaip sunku prisiverst bėgioti po ilgesnės pertraukos. Smagių atradimų bėgiojant!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gerai, labai, labai labai labai.... Tomas dabar neturės kur dingt, turės bėgt pusmaratonį. Lapė pasižada - jei simuliuosi treniruotėse, per varžybas Lapė Tau kulnus kramsnos iš paskos lėkdama. Ot greit tada finišą pasieksi :)

    O jei rimčiau, tai dabar nėra kur dėtis, nori nenori turi kauptis startui, sukt kilometrus kol dar liko laiko. Tik neprisileisk artyn tinginio. Aš jau sau nubrėžiau ribą tarp žodžio "ilsėtis" ir "tingėti". Kartais tinginystę poilsiu pavadindavau ir žiū, kažkaip visai pradeda patikt. Nevalia. Esma sutverti bėgimui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ech, Tu mano (ir tikrai ne mano vieno) koučere... :) Ačiū labai, Lape! Moki motyvuot. Išties puiki mintis - sugebėti atskirti tinginystę nuo poilsio. O dėl tų kulnų, tai spėju, kad nukulniuosi Tu priekin ir man beliks tik vytis įkandin. :)

      Panaikinti