2014 m. liepos 5 d., šeštadienis

10 km – už dešimtmetį ES

Europos vidury, tarp žvaigždžių gintarų yra tokia šalis,
Europos vidury tarp rytų, vakarų, ir tu ten gyveni...

Pamenate, kadaise populiari berniokiška trijulė iš uostamiesčio traukdavo tokią dainušką? Taip neįtikinamai lyriškai. Nė nežinau, gal jie dar ir dabar ją tebedainuoja. Girdėjau, kad atlikėjai mainėsi, bet ansamblis lyg ir tebegyvuoja iki šiol. 

Bet šįkart juk ne apie dainas, o daugiau apie bėgimą norisi papasakot. Jei kalbėtume ne apie geografinį Senąjį žemyną, bet apie politinę Europą, ta apdainuota šalis Europos vidury gyvuoja jau visą dešimtmetį. O tokios sukakties proga bėgimo entuziastams praėjusį sekmadienį Vilniuje buvo surengtas simbolinis 10 km bėgimas „10for10.eu“. Tiesa, norėjusieji galėjo rinktis 5 arba 1 km distancijas.
Longas Foto nuotr. iš Facebook.com
Aš šįkart panorau išmėgint jėgas dešimtinėje. Jei atvirai ir sąžiningai, tai anoks ten mano jėgų bandymas, kai vos vaduojuosi iš valandos tokią distanciją bėgdamas. Tad ir šįkart sau išsikėliau visiškai elementarų tikslą – „išlipti“ iš valandos. Sezono pradžioje, Kaune bėgant „Ir stok už garbę Lietuvos“ bėgime, nesugebėjau apsukti tų trijų ratukų Laisvės alėjoje per valandžiukę, tad šįkart jau žūtbūt privalėjau tai padaryti. 

Pernelyg nesiplėsdamas pasakysiu, kad renginys pavyko. Džiaugiuosi įkalbėjęs drauge bėgti ir vieną bičiulį. Nors jis dievagojosi pirmąkart įveiksiantis 10 km, matyt, pradinuko sėkmė nulėmė tai, kad maždaug ties aštuntu kilometru buvau aplenktas ir paliktas gerokai užnugaryje. Štai tau ir draugas... Žinoma, juokauju! 

Vos atvažiavę į Vilnių, pastebėjome aplink starto vietą vaikštinėjančių daug lenkiškai kalbančių dalyvių, pasidabinusių bėgimo marškinėliais. Iš pradžių pamaniau, kad tai vietos gyventojai, bet netrukus pamatėm autobusą ir kelis automobilius su lenkiškais valstybiniais numeriais. Pasirodo, paminėti Lietuvos dešimtmečio ES atvyko nemažas būrelis svečių iš kaimyninės šalies. Nieko keisto. Juk renginį organizavo Užsienio reikalų ministerija ir Lenkijos ambasada Lietuvoje. 

Šiame bėgime pirmąkart išmėginau savo naująjį bėgimo „partnerį“, kurio nebereikia neštis delne ar kišenėje – jis tvirtai juosia riešą, o jo vardas „Garmin Fenix 2“. Nors gan ilgą laiką tai buvo ypatingas deficitas Lietuvoje, vis dėlto geras bičiulis „GPS meistras“ man jį parūpino. Debiutinis testas pavyko puikiai. Apie kiekvieną nubėgtą kilometrą laikrodis pranešdavo preciziškai tiksliai tose vietose, kur styrojo organizatorių susmeigtos kilometražo gairelės. Tik starto/finišo vartai buvo pastūmėti truputėlį į priekį, todėl po dviejų ratų bendras distancijos ilgis nežymiai išaugo iki 10,2 km. Visiškai dėl to nesijaudinu, nes tokiu geru oru smagiame renginyje galėčiau bėgt ir dar toliau. Tiesa, 190 dūžių per minutę ribą (max.) pasiekusi širdis tarsi jau sakė, kad šįkart pakaks ir tiek. 

Ties Baltuoju tiltu palei Nerį besidriekusi trasa nuvingiuodavo į Žvėryno rajoną, tad ypatingu vaizdingumu nepasižymėjo. Vis tik prabėgti uždarytomis ir nuo kasdienio transporto ūžesio besiilsinčiomis gatvėmis buvo labai smagu. Sankryžoje gudriai įrengta vandens stotelė buvo pasiekiama iš dviejų pusių, todėl dehidratacija niekam negrėsė nė iš tolo. 

Finiše laikrodis parodė 58:04 min., o preliminarus varžybų svetainėje pateikiamas rezultatas – 58:54 min. Matyt, tas 50 sekundžių sugaišau, kol iš starto eilės galo atkulniavau iki arkos, ties kuria stovėjo ir davikliai, fiksuojantys prie numerių prilipdytus chip'us. 

Po finišo – dailūs medaliai. Tiesa, dar prieš bėgimą girdėjosi daugelio pašaipos apie keliems tūkstančiams dalyvių dalintus marškinėlius su varžybų emblema. Taip, medvilniniai, bėgimui netinkami, bet juk dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, o ir naivu būtų tikėtis kažko prabangaus, kai varžybų startinis mokestis tesiekia 15 Lt (renginio dieną – 30 Lt). 

Sirgalių palaikymu ši bėgimo šventė nepasižymėjo. Matyt, visi nutarė bėgti, o ne trasos pakraščiuose su plakatais stovėt ir skanduotes rėkaut. Užtat fotografų netrūko. Antai viena gausiausių renginio galerijų publikuojama čia. Tikiuos, kad jos autorius Longas Foto nesupyks už šiame tekste pateiktą vieną iš galerijos eksponatų.

Belieka retorinis klausimas: ar kitąmet bėgsime 11 kilometrų?

2 komentarai:

  1. Tai štai, kokie reikalai oficialioje rezultatų lentelėje:
    "Garbinga" 640 vieta tarp visų, bėgusių 10 km, ir 428-as vyrų grupėje. Oficialus laikas: 0:58:54, o realus - 0:57:57. I rato laikas - 0:30:12 (neigiamas splitas!). :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikslas pasiektas! Manau, kad dar šiais metais būtų galima pabandyti "šturmuoti" 55 minutes ;)

    AtsakytiPanaikinti