2013 m. rugpjūčio 12 d., pirmadienis

LT maratonininkių trijulė - trečia pasaulyje

Šis Ristele.lt įrašas - dar vienas, eilinis tinklaraščio rašinėlis, pratęsiantis ankstesnį įrašą "Merginos, pirmyn!" ir jį kiek papildantis. Tuo tarpu žinia, apie kurią šįkart noriu pakalbėti, jau tapo nauju ir išties ryškiu įrašu Lietuvos maratono istorijoje.
Alfredo Pliadžio (LAF) nuotr.
Jei Salomėja Nėris kadaise sakė, kad lakštingala negali nečiulbėti, tai aš manau, jog Diana Lobačevskė negali nesišypsoti. Įveikus 42 km 195 m distanciją veide kone įrėžta baltutėlė šypsena nuo ausies iki ausies, o akys žiba ir švyti. Jei nežinotum, ką ši sportininkė prieš akimirką veikė trasoje, veikiau pamanytum, kad ji tik ką apturėjo atpalaiduojančių SPA procedūrų seansą su masažais ir burbuliuojančiomis voniomis, bet ne maratoną bėgo.

O vis dėlto ji bėgo! Ir lėkė taip, kad po tokio bėgimo nieko kito ir nelieka, kaip tik šypsotis. Sirgaliams šiuo atveju derėtų atsistoti ir paploti. Ovacijų verta ne tik Diana, bet ir jos bendražygės Živilė Balčiūnaitė ir Remalda Kergytė.

Taigi apie visus nuopelnus ir pasiekimus iš eilės. Maskvoje vykstančiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate moterų maratono bėgime tarp 72 stajerių Dianos užimta dvylikta vieta - aukščiausias kada nors pasiektas Lietuvos stajerių rezultatas planetos pirmenybėse. Sakyčiau, čia ji sau pasidovanojo puikią dovaną 33-iajam gimtadieniui, kurį minėjo rugpjūčio 7 d. Iki šiol geriausią rezultatą buvo pasiekusi Ž.Balčiūnaitė, 2009 m. finišavusi 18 vietoje.

Ž.Balčiūnaitė pakilo iki 20-osios pozicijos, o R.Kergytė finišo liniją kirto 30-ta.

Maža to, susumavus visų trijų bėgikių rezultatus paaiškėjo, kad moterų maratono komandinės taurės įskaitoje Lietuvos komanda užėmė trečią vietą. Bendras mūsų šalies sportininkių laikas - 8 val. 6 min. 27 sek.! Jos nusileido tik Šiaurės Korėjos (7:53:39) ir JAV (8:00:07) maratonininkėms. Anksčiau, kuomet komandinė rungtis buvo oficiali, už tokius pasiekimus sportininkai pasidabindavo medaliais. Šįkart, deja, ir vėl tik sirgalių plojimai.

Nuo nugalėtojos, Kenijos atstovės Ednos Ngeringwony Kiplagat, D.Lobačevskė atsiliko 12 min. 4 sek., maratono distanciją įveikusi vidutiniu 3:44 min./km tempu (2:37:48). Iki asmeninio rekordo (PB - 2:29:17), kurį ji pasiekė šiemet balandį nugalėjusi Hamburgo maratone, Dianai pritrūko aštuonių su puse minutės.

Naršant po skaičius, įdomu palyginti lietuvaičių tempą ir rokiruotes. Nubėgus 5 km, tarp mūsiškių pirmavusi Ž.Balčiūnaitė nuo D.Lobačevskės buvo atitrūkusi per beveik pusę minutės. Po 10 km tas atotrūkis dar padidėjo iki 42 sek. Ties 15 km atžyma jas skyrė jau 49 sek., o pusės maratono distanciją Živilė įveikė beveik visa minute greičiau. Jei ties 25 km riba tarp jų dar buvo apie 42 sek. "tarpas", tai netrukus Diana ėmė vytis Živilę, o ties 30-uoju kilometru jau lenkė šešiomis sekundėmis, o dar po 5 km - daugiau kaip minute. Finiše D.Lobačevskė Ž.Balčiūnaitę pranoko beveik pusketvirtos minutės. Dar po beveik šešių su puse minutės finišavo ir R.Kergytė.

Tad štai, Rusijos karščiai baisūs, bet ne pražūtingi. Turime džiaugtis mūsų sportininkių pasiekimais ir tikėtis, kad toliau bus tik geriau. Dar sykį sveikinimai visoms trims pasiekus finišą, o Remaldai - papildomi linkėjimai siekti naujų aukštumų maratono trasose artėjančio 28-ojo gimtadienio proga (rugpjūčio 25 d.)!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą